">
arcydzięgiel - nasiona, kiedyś ceniona przyprawa.

Arcydzięgiel nasiona – dla smaku.

Arcydzięgiel (Angelica archangelica)- nasiona. W XIII wieku arcydzięgiel powszechnie uprawiano w warzywnikach, a nasiona traktowano jako przyjemny element menu. Nic dziwnego, są bardzo aromatyczne i poprawiają trawienie. Według wielu osób komponują się najlepiej z deserami. W mojej kuchni równie często dodawane są do dań obiadowych. Aromatyzuję nimi również herbatę.
Arcydzięgiel litwor to roślina objęta ochroną, rzadka w naszym kraju. Warto przywrócić zwyczaj uprawy w ogrodzie. Zyskamy nie tylko smakołyk, ale również ozdobę – arcydzięgiel jest po prostu piękny. Jeden okaz dostarczy nam nasion na kilka miesięcy stosowania.
Arcydzięgiel wygląda zdecydowanie arcy – jest majestatyczny, często wyskoki na ponad 2 metry. Na wybrzeżu bywa mylony z barszczem Sosnowskiego. Arcydzięgiel ma:
kuliste kwiatostany,
czerwonawą, gładką łodygę,
liście złożone z mniejszych listków, można je łatwo podzielić na mniejsze fragmenty (odrywać w rytm „kocha, nie kocha”)
liście ząbkowane ostro

barszcz Sosnowskiego ma:
kwiatostany w kształcie miseczek
zieloną łodygę, karbowaną,
duży liść otula łodygę
liście ząbkowane faliście

Inez Herbiness

arcy

Arcydzięgiel nasiona – dla smaku.
1 głos, średnia: 5.00 (wynik: 98%)