skip to Main Content
Azteckie Brokuły, Huazontle

Azteckie brokuły, huazontle

Chenopodium nuttalliae, czyli aztecki brokuł, to amerykańska roślina należąca do rodzaju komosa (k.pochyła?), przez Indian nazywana huazontle.

W Meksyku huazontle używane jest jako warzywo. Liście tej komosy można przyrządzać jak szpinak, czyli podobnie do naszej rodzimej komosy białej (KLIK). Niedojrzałe kwiatostany huazontle można gotować jak brokuły, stąd jej potoczna nazwa. W Meksyku podaje się je opanierowane i smażone w głębokim tłuszczu z kawałkiem słonego sera. Można też wykorzystać dojrzałe nasiona jako kaszę, analogicznie komosy ryżowej, czyli quinoa, oraz zmielić na mąkę do wypieku tortilli.

Przepis na małe bakłażanki z brokułem azteckim KLIK

Pozdrawiam
Gosia
Trochę Inna Cukiernia

 

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top