">
babka

Babka zwyczajna – dla zdrowia.

Babka zwyczajna (Plantago major) – liście, nasiona, korzeń

Że do krwawiącej rany trzeba przyłożyć liść babki zwyczajnej, wie każde dziecko (przynajmniej taką mam nadzieję ;)) To dzięki zawartości witamin C i K liście mają zbawienne działanie na rany i otarcia (zwiększenie krzepliwości krwi i uszczelnienie naczyń krwionośnych). Babka zwyczajna ma jednak wiele więcej zastosowań. Od starożytności była wykorzystywana jako panaceum – lek na wszystko. Wśród plemion indiańskich babka była uważana za ziele życia. Współczesne badania zdają się potwierdzać jej cudowny prozdrowotny wpływ. Liście babki zawierają aukubinę i katalpol – glikozydy. Aukubina działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i osłaniająco na wątrobę. Katalpol – moczopędnie i rozkurczowo. Napar z liści babki ma działanie wykrztuśne, przeciwzapalne i osłaniające na błony śluzowo. Preparaty z liści i nasion stosuje się w chorobach górnych dróg oddechowych, nieżytach żołądka, przy zaparciach (działanie substancji śluzowych), ale też w biegunkach. Mają one również działanie odrobaczające. Wywar z korzeni rośliny jest pomocny w leczeniu biegunki, czerwonki, w nieżycie i wrzodach żołądka, zespole nadwrażliwości jelita grubego, krwawieniach wewnętrznych, hemoroidach, zapaleniu pęcherza moczowego, zapaleniu oskrzeli, nieżycie zatok, kaszlu, astmie i katarze siennym. I na pewno o czymś jeszcze zapomniałam!  Młode liście można jeść na surowo, ugotowane lub upieczone – są bogate w witaminę B1 i B2. Panaceum jak nic!

Gosia/Miastożercy

Babka zwyczajna – dla zdrowia.
0 głosów, średnia: 0.00 (wynik: 0%)

Tagi: