skip to Main Content
Begonia Wiecznie Kwitnąca

Begonia wiecznie kwitnąca

Begonia wiecznie kwitnąca (Begonia semperflorens) – posiada oddzielne kwiaty męskie i żeńskie. Kwiaty są bardzo kwaśne, dość delikatne, ale chrupiące. Smakiem przypominają trochę rabarbar Idealnie nadają się do dekoracji deserów, jako składnik sałatek warzywnych lub owocowych. Begonie są popularnym warzywem w Ameryce Środkowej, gdzie przyrządza się dania z liści ponad 15 różnych gatunków. Begonie swój kwaśny smak zawdzięczają wysokiej zawartości kwasu szczawiowego, zatem nie powinny być spożywane w dużych ilościach, a zwłaszcza przez osoby z niewydolnością nerek.

Begonie świetnie uzuepłnaiją słodkie smaki w deserach, na przykład takim:

Torcik Pavlovej z begoniami

Tort biało-czerwony z kwiatami

Biszkopty z dżemem świerkowym

Pozdrawiam
Gosia z Trochę Innej Cukierni

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top