skip to Main Content

Topinambur – czas na zupę krem

A teraz czas na topinambur, czyli słonecznik bulwiasty. Dobrze pamiętam żółte kwiaty rosnące u sąsiadki pod płotem, ale dopiero stosunkowo niedawno dowiedziałam się, że jego korzenie są jadalne. Zapach tych korzeni przypomniał mi obrazki z dzieciństwa, dziwnym trafem głównie taplanie…

Cały artykuł
Sumak Octowiec

Sumak

Sumak octowiec (Rhus typhina) – pochodzi z Ameryki Północnej, ale zadomowił się również w Europie. Czerwono-bordowe drobne jagody zebrane w świeczkowate owocostany dojrzewają późnym latem. Owoce sumaka są bardzo kwaśne i Indianom służyły do uzyskania orzeźwiającego napoju. Przepis na lemoniadę z…

Cały artykuł

Liście podbiału – zamiast soli.

Liście podbiału - indiański przysmak. Zawierają aż 17% soli mineralnych, spopielone są namiastką soli. Indianie robili wielkie zapasy tego słonego popiołu, warto sobie nazbierać - jeszcze są dostępne. Ta wiedza przydaje się w różnych polowych warunkach  Inez herbiness

Cały artykuł

Żyworódka – roślinka z parapetu.

Żyworódka (Bryophyllum daigremontianum). Gdy od kilku dni pada deszcz, jest zimno i wietrznie, masz ochotę na wartościową, świeżą przekąskę. Pogoda uniemożliwia jednak poszukiwania. Ale, ale... możesz się rozejrzeć po mieszkaniu. Żyworódka jest częstym gościem w naszym domu - pełni funkcje…

Cały artykuł

Rozmaryn lekarski właściwości lecznicze

Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) Rozmaryn możemy spotkać w stanie dzikim w Azji, Afryce Północnej i Południowej Europie. W swoim naturalnym środowisku jest to krzew dorastający nawet do 3 m wysokości. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby uprawiać go w…

Cały artykuł
Aronia Ma Dla Nas Spory Zapas Witamin I Mikroelementów Oraz Antocyjany - Barwnik W Skórce, Który Wpływa Korzystnie Na Utrzymanie Nazej Młodości, A Więc Zajmuje Się Wymiataniem Wolnych Rodników.

Aronia – soki, dżemy i herbata

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jest krzewem sprowadzonym z Ameryki Północnej,  z powodzeniem uprawiana też w Rosji i na Ukrainie - w Polsce od kilkunastu lat. Lecznicze są owoce aronii, które zbiera się w momencie, gdy są dobrze wybarwione, czyli czarne.…

Cały artykuł

Dereń jadalny – perski dżem

Znacie dereń jadalny? Robienie dżemu z owoców derenia jest dosyć pracochłonne, należy je najpierw wydrylować albo przetrzeć przez sito. Dżem jest jednak warty wysiłku, jego aromat potrafi choć na chwilę przenieść nas do krainy Baśni z tysiąca i jednej nocy.…

Cały artykuł
Kolczurka Klapowana To Pnącze, Podobne Do Ogórka. Ma Wielki Potencjał Leczniczy, Właściwości Kolczurki Klapowanej: Przeciwzapalne, Poprawia Trawienie.

Kolczurka klapowana.

Kolczurka klapowana (Echinocystis lobata) zwana po angielsku "dziki ogórek"  - ta nazwa rozwiewa wątpliwości i wszyscy już wiedzą, która to kolczurka. Wyglądem przypomina ogórki, cukinie - nic dziwnego, to rodzina dyniowatych. Pnie się wysoko, kwitnie biało, owoce kolczaste - niestety, bez…

Cały artykuł

Dereniówka Królowa Nalewek.

Dereniówka jest nazywana Królową Nalewek. Zdecydownie zasłużyła na to miano. Nalewka z owoców derenia ma przepiękny rubinowy kolor, a ten smak... nie znajduje słów do opisania. Jednak nie tylko dla smaku i koloru warto zaprzyjaźnić sie z dereniem. Przepis na…

Cały artykuł
Back To Top