skip to Main Content
Bratki

Bratki

Bratki, czyli fiołki ogrodowe (Viola × wittrockiana) – to jedne z najczęściej używanych jadalnych kwiatów. Mają one nieco winny, zielny smak i to nie jemu zawdzięczają swoją popularność, lecz niezmiernej urodzie i wdziękowi.

Ogromna ilość barw i wyrazisty wzór sprawiają, że bratki doskonale sprawdzają się jako dekoracyjny element sałatek i deserów. Ale zdradzę Wam pewien sekret: bratki które słodko pachną, mają też ciekawy miodowy smak.

Dzięki wysokiej zawartości antocyjanów, bratki mają działanie przeciwutleniające i detoksyfikujące.

Przykłady wykorzystania bratków w potrawach:
Sałatka z kurczakiem i bratkami
Kanapki z pesto z rukoli i bratkami, fiołkami i pierwiosnkami w telewizji
Eton mess z bratkami
Kwiatowa galaretka

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top