">
IMG_1286

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) – słowiański żeń-szeń.

Jest ci zimno? Niedomagasz? Chrzań chorobę! ;)
Zjedz coś z chrzanem! Jego korzeń ma właściwości rozgrzewające, bakterio-, wirusobójcze, grzybobójcze i poprawia krążenie krwi. Czyli w sam raz na jesienne słoty. Podobnie jak np. czosnek chrzan działa jak naturalny antybiotyk. Substancje zawarte w roślinie wspomagają trawienie – nie bez przyczyny pojawia się więc w wielkanocnym koszyczku. Ma po prostu wspomagać nasz układ pokarmowy podczas wielkiej świątecznej uczty. Syrop z chrzanu i miodu jest pomocny w uporczywym kaszlu. Męczy cię katar sienny? Posmaruj kanapkę świeżo utartym korzeniem chrzanu. Problemy ze stawami? Zrób okład z roztartego korzenia. Zakażenie dróg moczowych? Ależ oczywiście – chrzan i tutaj będzie pomocny. Bóle mięśni albo głowy? Przyłóż w bolące miejsce świeży liść chrzanu. Problemy z układem moczowym? Zakażenia w jamie ustnej? Zaparcia? Reumatyzm? I z tym poradzi sobie chrzan. Niektóre badania wykazują, że ta superroślina, zwana słowiańskim żeń-szeniem, może mieć nawet działanie antyrakowe. No tak, bo to naprawdę superbohater wśród roślin. Mocy, przybywaj!

Gosia/Miastożercy

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) – słowiański żeń-szeń.
5 głosów, średnia: 4.20 (wynik: 86%)

Tagi:


Staram się pokazać, że zbieranie dzikich roślin jest możliwe również w wielkim mieście