">
iPhone 210

Dziki szparag (lekarski) – Asparagus officinalis

Cieńszy i bardziej chrupiący od swojego szlachetnego, uprawnego kuzyna. Tak samo delikatny, smaczny i aromatyczny. Do zbioru nadają się wyłącznie młode pędy, starsze rośliny są lekko toksyczne, a czerwone owoce osobników żeńskich – silnie trujące.

Szparag najlepszy jest zblanszowany – wystarczy 5 min w osolonej wodzie. Skosztujcie też wybornej oliwy aromatyzowanej szparagowymi pędami.

Jest bogaty w beta-karoten i witaminę C, jest też źródłem witamin z grupy B, witaminy E i kwasu foliowego.

W medycynie tradyjnej jest stosowany jako diuretyk – oczyszcza i tonizuje drogi moczowe. Preparaty ze szparaga mają dobroczynne działanie w przypadku występowania kamicy nerkowej.

Dziki szparag (lekarski) – Asparagus officinalis
3 głosy, średnia: 4.33 (wynik: 89%)

Staram się pokazać, że zbieranie dzikich roślin jest możliwe również w wielkim mieście