Fuksja
Fuksja (Fuchsia), czyli ułanka, to roślina z rodziny wiesiołkowatych. Po raz pierwszy znaleziono ją na wyspie Hispanioli. Opisana przez mnicha Charlesa Plumiera dostała imię sławiące niemieckiego botanika Leonharta Fuchsa. Obecnie znanych jest ponad 110 gatunków fuksji. Teraz jej imieniem nazywa się kolor. Jaki kolor to fuksja? 🙂
Jej kwiaty są zapylane przez kolibry, zazwyczaj występują w różnych odcieniach różu, fioletu i czerwieni. Delikatnymi płatkami fuksji można dekorować potrawy i barwić desery. Z całych kwiatów można przyrządzić pyszny kwaskowaty syrop. A owoce fuksji to bardzo smaczne słodkie lekko winne jagody, które można jeść na surowo.
Smacznego!
Gosia Trochę Inna Cukiernia
Comments are closed.
Wspaniała wiadomość. Rozglądamy się za egzotycznymi owocami z biedronki, a pod ręką przekąski prosto z Hispanioli. Gosia, dzięki Tobie wyjadam begonie z miejskich klombów.
Chyba też zacznę, bo moje balkonowe wszystkie wyżerają mi dzieci 😉