skip to Main Content
Jeżyna Fałdowana.

Jeżyna fałdowana.

Jeżyna fałdowana (Rubus plicatus) – zwana ostrężyną, ożyną lub czernicą. Jeżyny królują przez cały sierpień, ale owoce dojrzewają nawet od przymrozków. Czarne, lśniące wielopestkowce odpadają wraz z rozrośniętym dnem kwiatowym. Liście jeżyny są surowcem zielarskim o działaniu ściągającym i przeciwbiegunkowym. Jeżyna to jedna z najszybciej rosnących roślin na ziemi (ustępuje chyba tylko bambusom), pędy mogą wydłużać się o 1 cm na godzinę, więc nic dziwnego, że zamek śpiącej królewny zarósł właśnie jeżynami. Ciężko się przedrzeć przez kolczaste zasieki, ale czyż nie warto nieco odrapać nóg dla tych pysznych owoców?

A jeśli uda się donieść jakieś do domu, to można zrobić z nich lody KLIK.

Pozdrawiam Gosia – Trochę Inna Cukierniajeżynagosi

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top