Liliowiec
Liliowiec (Hemerocallis), czyli dziennica, to popularna roślina ozdobna kwitnąca od czerwca do sierpnia. Nazwa dziennica wiąże się z tym, że pojedynczy kwiat otwiera się tylko na jeden dzień. Kwiaty liliowca najczęściej są pomarańczowe, ale bywają też żółte, czerwone i purpurowe. Chrupiące, a jednocześnie delikatne płatki mogą być składnikiem sałatek, jednak trzeba zachować ostrożność, ponieważ surowe liliowce mogą wywołać odczyn alergiczny. Po smażeniu, duszeniu, pieczeniu lub gotowaniu już są zupełnie bezpieczne. W smaku liliowce przypominają nieco słodkie, pikantne szparagi o cebulowym posmaku. W Azji są uznawane za warzywo, można je dostać marynowane lub suszone w sklepach z egzotyczną żywnością.
Zupa Tom Yum z kwiatami liliowca
Można je też ukisić:
Pozdrawiam
Gosia
Trochę Inna Cukiernia