skip to Main Content
Liliowiec

Liliowiec

Liliowiec (Hemerocallis), czyli dziennica, to popularna roślina ozdobna kwitnąca od czerwca do sierpnia. Nazwa dziennica wiąże się z tym, że pojedynczy kwiat otwiera się tylko na jeden dzień. Kwiaty liliowca najczęściej są pomarańczowe, ale bywają też żółte, czerwone i purpurowe. Chrupiące, a jednocześnie delikatne płatki mogą być składnikiem sałatek, jednak trzeba zachować ostrożność, ponieważ surowe liliowce mogą wywołać odczyn alergiczny. Po smażeniu, duszeniu, pieczeniu lub gotowaniu już są zupełnie bezpieczne. W smaku liliowce przypominają nieco słodkie, pikantne szparagi o cebulowym posmaku. W Azji są uznawane za warzywo, można je dostać marynowane lub suszone w sklepach z egzotyczną żywnością. 

Zupa Tom Yum  z kwiatami liliowca

Można je też ukisić:

Kiszone pąki liliowca

Pozdrawiam
Gosia
Trochę Inna Cukiernia

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top