skip to Main Content
Lwia Paszcza

Lwia paszcza

Wyżlin większy (Antirrhinum majus), czyli lwia paszcza to jednoroczna roślina z rodziny babkowatych (Plantaginaceae). Kwiaty są dwuwargowe, przez co rzeczywiście przypominają paszczę. Lwia paszcza po angielsku to snapdragon, czyli kłapiący smok. Kwiaty mogą być białe, żółte, pomarańczowe, różowe, czerwone, purpurowe lub fioletowe w gęstym kwiatostanie. Kwitną od czerwca do października. W smaku lwie paszcze są lekko gorzkie, trochę mdłe, groszkowe. Smak może się różnić w zależności od mikroklimatu, ale na pewno nie jest to kwiat deserowy. Pasują jako dekoracyjny dodatek do aromatycznych dań ciepłych. Moim zdaniem dobrze pasują do dań chińskich, ponieważ płatki mają lekko sojowy posmak, a dno kwiatowe może skrywać zaskakującą kwaskowatą nutę.

Przykładowe zastosowanie lwiej paszczy w zupie wielokwiatowej.

Pozdrawiam z Trochę Innej Cukierni
Gosia

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top