skip to Main Content
Mak – Nasiona I Olej Makowy

Mak – nasiona i olej makowy

Mak lekarski (Papaver somniferum) to surowiec lekarski znany od wieków, opium, morfina – to każdy wie. Zaniedbany jest natomiast makowy olej i same nasiona, traktowane często jako 'odpad” przy produkcji słomy makowej.A tu niespodzianka, bo nasiona nie tylko są smakowite (makowiec, mniam), to również surowiec leczniczy.

Nasiona maku to w 40 % tłuszcz – kompozycja nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawartość omega -6 na poziomie 60%. Nasiona to również bogate źródło minerałów i białka. Olej makowy – działanie:

– zmniejsza tendencje do wytrącania się złogów żółciowych i powstawania kamicy żółciowej, pobudza przepływ żółci,
– przyspiesza gojenie ran na skórze i owrzodzeń na błonach śluzowych,
– stabilizuje strukturę śródbłonków naczyń krwionośnych, zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych
– stabilizuje strukturę nabłonków, pobudza regenerację tkanki nabłonkowej w układzie pokarmowym, moczowym, płciowym i oddechowym,
– zmniejsza ryzyko wystąpienia zatorów naczyniowych i sklerozy,
– jest źródłem czynników lipotropowych, nefroprotekcyjnych, kardioprotekcyjnych i hepatoprotekcyjnych (ochronnych dla nerek, serca i wątroby),
– podnosi ogólną odporność organizmu na infekcje,
– poprawia skład wydzielanego łoju, zapobiega powstawaniu zaskórników i hamuje nadmierne rogowacenie naskórka oraz mieszków włosowych,
– przeciwdziała suchości skóry,
– pomaga w terapii hipercholesterolemii, hiperlipidemii i cukrzycy.

Dawka: przynajmniej 2 łyżki oleju makowego dziennie doustnie lub więcej w potrawach spożywanych na zimno. informacja ze strony Łuskiewnik

Ojej makowy dostępny w sprzedaży. Dzienną porcję oleju możemy również spożyć w postaci makowej pasty – mielone nasiona, na zimno, doprawione według gustu.

Więcej o maku na herbiness – Czarowny kot i mak na zimno.

Na fotografii makówki maku wątpliwego, pospolity na łąkach. Nasiona o wiele mniejsze od tych z makowca.

Back To Top