Nasturcja, ognisty kolor i smak
Nasturcja ogrodowa Tropaeolum maius – roślina jednoroczna. Do Europy została przywieziona przez Hiszpanów z Ameryki Południowej i została całkowicie zaadoptowana. Kochana przez ludzi za piękne kolory i niezwykle łatwe rozrastanie się w formie płożącej. Surowcem leczniczym jest ziele, kwiaty i liście. Stosowana miejscowo jest silnym środkiem bakteriobójczym. W przypadku infekcji można z rozdrobnionego surowca zrobić kompres i przyłożyć na chore miejsce. Napar z nasturcji korzystnie działa w nieżytach górnych dróg oddechowych i zakażeniach dróg moczowych. Wyciąg alkoholowy jest świetnym środkiem na wypadanie włosów, pobudza ich wzrost. Sok z liści działa przeciwświądowo. Tyle o leczniczych właściwościach, dla mnie nasturcja to przede wszystkim niezwykły kolor i smak. Oczarowanie smakiem kwiatów przeżyłam kilka lat temu i polecam po prostu garść kwiatów nasturcji sypnąć na sałatkę lub serek, efekt kolorystyczny jest piękny. Zamieszczam też przykład bardzo prostego w wykonaniu pesto.
Małgosia/Ziołowa Wyspa