skip to Main Content
Nasturcja, Ognisty Kolor I Smak

Nasturcja, ognisty kolor i smak

Nasturcja ogrodowa Tropaeolum maius – roślina jednoroczna. Do Europy została przywieziona przez Hiszpanów z Ameryki Południowej i została całkowicie zaadoptowana. Kochana przez ludzi za piękne kolory i niezwykle łatwe rozrastanie się w formie płożącej. Surowcem leczniczym jest ziele, kwiaty i liście. Stosowana miejscowo jest silnym środkiem bakteriobójczym. W przypadku infekcji można z rozdrobnionego surowca zrobić kompres i przyłożyć na chore miejsce. Napar z nasturcji korzystnie działa w nieżytach górnych dróg oddechowych i  zakażeniach dróg moczowych. Wyciąg alkoholowy  jest świetnym środkiem na wypadanie włosów, pobudza ich wzrost. Sok z liści działa przeciwświądowo. Tyle o leczniczych właściwościach, dla mnie nasturcja to  przede wszystkim niezwykły kolor i smak. Oczarowanie smakiem kwiatów przeżyłam kilka lat temu i polecam po prostu garść kwiatów nasturcji sypnąć na sałatkę lub serek, efekt kolorystyczny  jest piękny. Zamieszczam też przykład bardzo prostego w wykonaniu  pesto.

Małgosia/Ziołowa Wyspa

nas2-1024x681

 

 

 

Malgosia

Swoją pasję mam pod stopami. Rośliny, to one dyktują mi, co mam robić, o czym pisać i czemu robić zdjęcie. Mam w sobie ogromną wiarę, że kiedyś ludzie wrócą do natury i jej ogromnej siły. Dlatego też uczestniczę w upowszechnianiu dawno zapomnianej wiedzy.

Back To Top