skip to Main Content
Nasturcja – Ozdoba, Pożywienie I Lek.

Nasturcja – ozdoba, pożywienie i lek.

 

Nasturcja (Tropaeolum majus L. )


To dość popularna i łatwa w uprawie roślina ozdobna. Pomarańczowe kwiaty na tle talerzykowatych, soczyście zielonych liści są umieszczone na pnącej łodydze.

Nasturcje zaczynają kwitnąć na rabatach, kiedy w warzywniaku zjadane są ostatnie rzodkiewki.
Wielbiciele ostrych smaków mogą spokojnie te warzywa zastąpić kwiatami, pączkami, listkami i owocami nasturcji.

Tak, nasturcja jest jadalna w całości. Nie tylko dostarcza oryginalnego smaku, ale jest również cennym surowcem zielarskim.
Spełnia tym samym warunek mojego ulubionego cytatu: "Niech Wasze pożywienie będzie Waszym lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem" (Hipokrates).

 

Więcej informacji na moim blogu Aga Radzi

 

nasturcja rycina
 

Back To Top