">
niecierpek

Niecierpek himalajski

Kwiatami – białymi lub amarantowymi – udekoruj ciasta, dodaj do farszu – słodkiego lub słonego. Dorzuć je do sałatek, podkreślając ich neutralny smak winnym octem. Teraz czas na zabawę nasionami – hop! Wyskakują prosto na dłoń. Niecierpek – Impatiens - nie dlatego, że nie cierpi, tylko dlatego, że jest niecierpliwy. Z jednej strony dobrze, bo strączki niecierpka są jak małe zabawki, można nimi pstrykać, a bogate w białko nasionka zajadać prosto z krzaczka. Można też zrobić z nich chałwę! Smak białych jest łagodniejszy, czarne są ciut ostrzejsze.
Jeśli jednak wejdziemy w gąszcz niecierpków, z dużym prawdopodobieństwem przeniesiemy ich nasiona na ubraniu albo we włosach. To bardzo niedobrze – niecierpek himalajski (inaczej gruczołowaty) jest rośliną inwazyjną. Co to oznacza? Cóż, inwazja raczej dobrze się nie kojarzy. Niecierpek nie jest rośliną rodzimą, rozsiewa się łatwo, nie ma naturalnych wrogów albo jest ich niewielu, osiąga duże rozmiary i zarasta łąki całymi połaciami, zduszając rośliny rodzime, monopolizując teren. Dbajmy o różnorodność polskich łąk i po prostu… zjadajmy niecierpka!

DSCF1085

Niecierpek himalajski
0 głosów, średnia: 0.00 (wynik: 0%)

Staram się pokazać, że zbieranie dzikich roślin jest możliwe również w wielkim mieście