skip to Main Content
Lubczyk – Owoc

Lubczyk – owoc

Owoc lubczyku (Fructus Levistici)

Owoce lubczyku zawierają związki kumarynowe w większym stężeniu niż korzeń i liście.
Działają moczopędnie, wykrztuśnie, wiatropędnie, rozkurczowo, rozgrzewająco, napotnie, uspokajająco, przeciwzapalnie, odkażająco, żółciopędnie, fotouczulająco, przeciwobrzękowo i odtruwająco. Pobudzają także krwawienia miesiączkowe, wydzielanie soku żołądkowego, zwiększają apetyt, usprawniają trawienie oraz regulują wypróżnienia. Są pomocne w usuwaniu kwasu moczowego.
Napar z nasiona lubczyku ma właściwości odwadniające i jest pomocny w nieżytach górnych dróg oddechowych.

Tak jak pozostałe części rośliny owoce mają specyficzny zapach.
Można je suszyć podobnie jak korzeń, bez strat aromatu. Liście lepiej mrozić, zasalać lub konserwować olejem.

Owoce lubczyku są wykorzystywane także do marynat, przypraw mięsnych, ale też do ciast, napojów i nalewek.

W starych zielnikach można znaleźć wzmianki o wykorzystaniu lubczyku jako afrodyzjaku.

Liście lubczyku – przetwarzanie i przechowywanie

Owoc lubczyku – autorka Agnieszka / Aga Radzi

Owoc lubczyku zawiera związki kumarynowe w większym stężeniu niż korzeń i liście. Działają moczopędnie, wykrztuśnie

Back To Top