Owoce kaliny koralowej.
Kalina koralowa (Viburnum) jesto to wysoki krzew, preferujący wilgotne stanowiska. Ma charakterystyczny kształt liści, białe kwiaty i owoce – wizytówkę doskonałą. Przyciągają wzrok kolorem, kuszą intensywną czerwienią, od sierpnia – aż do wiosny przyszłego roku. Owoce kaliny są zdecydowanie jadalne, wymagają obróbki termicznej przed spożyciem (gotować 10 minut). Najlepiej zebrać je po przymrozkach, rwane wcześniej wkładamy do zamrażarki.
Z kalinowych owoców wykonać można szereg przetworów: soczki, galaretki, powidła. Uwaga – zawierają kwas masłowy o nieprzyjemnym zapachu. Można to zamaskować, stosując przyprawy korzenne, np. cynamon i goździki. Gotowy produkt dobrze spożywać nierozcieńczony (słodzenie herbatki powidłami kalinowymi to zdecydowanie zły pomysł).
Pestki są w kształcie dysków, mają właściwości lecznicze, podobnie jak kora kaliny.
Przetworzone owoce są bogate w pektyny, antocyjany i flawonoidy.
Owoce kaliny przepis na blogu herbiness
Owoce kaliny właściwości na Łuskiewniku