skip to Main Content
Owoce Kaliny Koralowej.

Owoce kaliny koralowej.

Kalina koralowa (Viburnum) jesto to wysoki krzew, preferujący wilgotne stanowiska. Ma charakterystyczny kształt liści, białe kwiaty i owoce – wizytówkę doskonałą. Przyciągają  wzrok kolorem, kuszą intensywną czerwienią, od sierpnia – aż do wiosny przyszłego roku. Owoce kaliny są zdecydowanie jadalne, wymagają obróbki termicznej przed spożyciem (gotować 10 minut). Najlepiej zebrać je po przymrozkach, rwane wcześniej wkładamy do zamrażarki. 

Z kalinowych owoców wykonać można szereg przetworów: soczki, galaretki, powidła. Uwaga – zawierają kwas masłowy o nieprzyjemnym zapachu. Można to zamaskować, stosując przyprawy korzenne, np. cynamon i goździki. Gotowy produkt dobrze spożywać nierozcieńczony (słodzenie herbatki powidłami kalinowymi to zdecydowanie zły pomysł).

Pestki są w kształcie dysków, mają właściwości lecznicze, podobnie jak kora kaliny. 

Przetworzone owoce są bogate w pektyny, antocyjany i flawonoidy.

Owoce kaliny przepis na blogu herbiness

Owoce kaliny właściwości na Łuskiewniku

 

Back To Top