skip to Main Content
Pieprzyca Siewna Czyli Rzeżucha Ogrodowa

Pieprzyca siewna czyli rzeżucha ogrodowa

Pieprzyca siewna (Lepidium sativum), roslina z rodziny kapustowatych (krzyżowych) częściej znana jako rzeżucha ogrodowa, choć nazwa rzeżucha odnosi się do innego rodzaju roślin.

Pieprzyca zawiera w sporych ilościach witaminę CK oraz karotenoidy (prowitamina A), niewielkie ilości witamin z grupy B oraz duże ilości potasu. Nasiona zawierają ponad 20% oleju. Pieprzyca jako roślina kapustowata zawiera znaczne ilości izotiocyjanianów, flawonoidów o silnym działaniu przeciwnowotworowym, najwięcej jest ich w kiełkujących roślinach.

Ponieważ zazwyczaj zjadamy młode siewki, rzadko kiedy oglądamy kwiaty pieprzycy. Są one malutkie, czteropłatkowe, białe lub bladoróżowe zebrane w formie grona. Też można je zjadać.

Pieprzycę tradycyjnie wysiewamy na Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie by robić to częściej, zwłaszcza w zimie. Można ją wykorzystać jako dodatek do sałatek, kanapek np.: takich ładnych albo do koktajlu.

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top