skip to Main Content
Pigwowiec – Niezwykle Aromatyczny Owoc

Pigwowiec – niezwykle aromatyczny owoc

Pigwowiec japoński jest krzewem ozdobnym, który przepięknie kwitnie na czerwono i wydaje żółte owoce kształtem przypominające jabłka. Miąższ jest twardy, nie nadaje się do spożywania na surowo, ale za to jest świetny do wszelkich pomysłów na przetwarzanie. Owoce pigwowca cechuje wysoka zawartość  wit C, która jest trwała  podczas przechowywania i przetwarzania. Aktywność wit C w pigwowcu jest duża ze względu na obecność bioflawonoidów. Pigwowce są też bogatym źródłem składników mineralnych: magnezu, miedzi, cynku, żelaza. Przed przerobem można je przetrzymać kilkanaście dni bez szkody dla ich jędrności. Ich cechą charakterystyczną jest też to, że po przekrojeniu miąższ nie zmienia barwy pod wpływem tlenu. Po więcej informacji nt leczniczych wartości i pomysłów na przetwarzanie tych niezwykle aromatycznych owoców zapraszam do artykułu.

Małgosia/Ziołowa Wyspa

Malgosia

Swoją pasję mam pod stopami. Rośliny, to one dyktują mi, co mam robić, o czym pisać i czemu robić zdjęcie. Mam w sobie ogromną wiarę, że kiedyś ludzie wrócą do natury i jej ogromnej siły. Dlatego też uczestniczę w upowszechnianiu dawno zapomnianej wiedzy.

Back To Top