skip to Main Content
Rokitnik – Ocet

Rokitnik – ocet

Sposobów na domowy ocet winny jest wiele. Najpopularniejszym octem winnym  jest ten jabłkowy.  Ocet można zrobić prawie ze wszystkiego, z owoców sezonowych, soków, wina, piwa, ziół, a nawet zeszłorocznych powideł 🙂 Przepisów na domowy ocet winny  też jest wiele,  ja zwykle stosuję taki:

składniki:

1 część owoców

2-3 części wody

1 łyżka eko cukru trzcinowego lub miodu na szklankę wody

wykonanie:

Owoce umieścić w glinianym lub szklanym naczyniu i  zalać wodą z cukrem. Woda ma mieć temperaturę pokojową. Zostawić pod przykryciem, z dopływem powietrza na 3-4 tygodnie (może to być przykrycie z gazy, czy muślinowej ściereczki – nie stosujemy zakrętek, pokrywek ani talerzyków – bez dostępu powietrza ocet się nie uda). Dwa razy dziennie mieszać drewnianą łyżką, by na wierzchu wypływających owoców nie wytworzyła się pleśń.
Sezon na rokitnik już się zaczyna, dlatego polecam Wam wykonanie octu jabłkowo-rokitnikowego.
Więcej informacji o occie i samym rokitniku na moim blogu:

 Ocet z rokitnika

 

Ola domowa

DSC_9838

Ola

Dzikich roślin poszukuje w Danii, podpatruje kopenhaskich kucharzy. Wędzi dymem z pokrzywy, zalewa octem bratki i stokrotki. Marzy się jej spiżarnia z miejscem na wszystkie słoje i butle, które regularnie wypełnia nowymi mieszankami.

Back To Top