skip to Main Content
Shiso Czyli Pachnotka

Shiso czyli pachnotka

Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens) – to roślina z rodziny jasnotowatych pochodząca z dalekiego wschodu. Bywa hodowana jako roślina ozdobna, ale kryje w sobie wielką moc. Jej nazwa zobowiązuje i rzeczywiście pachnotka charakteryzuje się silnym ziołowym zapachem. Moim zdaniem w aromacie pachnotki dominują nuty anyżu i bazylii, i może ciutkę mięty. Bardzo ciekawy, nietypowy zapach. Po nim ją poznacie, ponieważ często z pachnotką mylone są inne rośliny, jak choćby koleus czy żurawka(Heuchera), które nie wydzielają zapachu.

Liście pachnotki stosowane są jako przyprawa shiso. Shiso bywa nazywane kolendrą koreańską lub miętą japońską. W krajach azjatyckich powszechnie używa się liści shiso zielonych i czerwonych, te ostatnie oprócz zapachu mogą nadać potrawie również barwę. Tradycyjnie dodaje się shiso do dań rybnych, ponieważ w medycynie chińskiej opisuje się pachnotkę jako lek na zatrucia rybami. Shiso można używać do mięs, dziczyzny, dań z soi, marynat. Zielone shiso zazwyczaj paruje się z lżejszymi daniami warzywnymi i rybnymi, czerwone z daniami cięższymi, marynowanymi, mięsami.

Olej z nasion pachnotki jest cenionym środkiem w zwalczaniu alergii, zarówno doustnie, jak i do pielęgnacji skóry atopowej.

Ja użyłam pachnotki np do pieczonych warzyw (przepis jest tutaj)

Do zobaczenia w Trochę Innej Cukierni
Gosia

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top