skip to Main Content
Sumak

Sumak

Sumak octowiec (Rhus typhina) – pochodzi z Ameryki Północnej, ale zadomowił się również w Europie. Czerwono-bordowe drobne jagody zebrane w świeczkowate owocostany dojrzewają późnym latem. Owoce sumaka są bardzo kwaśne i Indianom służyły do uzyskania orzeźwiającego napoju. Przepis na lemoniadę z sumaka i syrop sumakowy są tutaj KLIK

Sumak garbarski (Rhus coriaria) jest rośliną przyprawową na Bliskim Wschodzie. Jego kwaśno-cierpkie owoce suszy się i rozdrabnia. Po zmieszaniu z tymiankiem, prażonym sezamem i solą uzyskuje się mieszankę zatar, którą naciera się mięso na kebabowe, dodaje do hummusu, sosu jogurtowego i sałatek.

Pozdrawiam
Gosia
Trochę Inna Cukiernia

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top