skip to Main Content
Świerk – Młode Pędy

Świerk – młode pędy

Młode pędy świerkowe.
Pochmurny maj? Potrzebujesz rozweselenia? spójrz na soczystą zieleń młodych świerków, ten kolor maluje uśmiechy. Smakuje, jak wygląda: zabawnie kwaśne, soczyste i pachnące lasem. Pędy są całkiem mięciutkie, jak liście pietruszki. Nie ma obawy, że igły pokaleczą język, bo jeszcze nie zrobiły się twarde i kłujące.

Zjedz kilka pędów prosto z drzewa, zamiast cytrynowego cukierka. Pędy dostarczą solidnej dawki witaminy C, mikroelementów, flawonoidów – aż szkoda, żeby się takie danie zmarnowało. Weź zapas pędów do domu i zmiksuj na sos do spaghetti, rozdrobnij do sałatki, zastosuj do peklowania mięs.

Można też przygotować dżem z młodych pędów świerka

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top