skip to Main Content
Warzucha Lekarska

Warzucha lekarska

 

 

 

 

 

 

 

warzucha lekarska

 

Warzucha lekarska (Cochlearia officinalis) z rodziny kapustowatych, zwykle rośnie nad morzem, lubi słone bagna i stanowiska wśród starych wodorostów. W Polsce upodobała sobie okolice Szczecina.

Kwitnie na biało od maja do czerwca, wytwarza owoce w postaci łuszczyny. Jadalne są młode pędy, kwiaty oraz mięsiste liście rośliny, o lekko pikantnym i mineralnym, lecz przyjemnym smaku.

Można z niej ukręcić pesto i podawać na surowo z rybami lub owocami morza, pasuje też do ziemniaków i jajek.  Liście i kwiaty urozmaicą też zielone sałatki.

Warzucha lekarska jest bogatym źródłem witaminy C, dlatego była używana przez marynarzy jako lekarstwo na szkorbut.

 

warzucha lekarska

Ola

Dzikich roślin poszukuje w Danii, podpatruje kopenhaskich kucharzy. Wędzi dymem z pokrzywy, zalewa octem bratki i stokrotki. Marzy się jej spiżarnia z miejscem na wszystkie słoje i butle, które regularnie wypełnia nowymi mieszankami.

Back To Top