">
Liście i pędy rośliny można zjadać w sałatkach, zupach albo gotować jak szpinak. Kolumbijska zupa Ajiaco. Żółtlica -poleca 1000 roślin.

żółtlica – dla smaku

Żółtlica drobnokwiatowa (Galinsoga parviflora)
W Polsce występują dwa gatunki żółtlicy. Oprócz drobnokwiatowej, żółtlica owłosiona. Ciekawa jest jej angielska nazwa „gallant soldier” – dzielny wojak.

W większości krajów dzielny żołnierz jest uważany za pospolity chwast, ale np. w Kolumbii żółtlica jest składnikiem zupy ajiaco
Liście i pędy rośliny można zjadać w sałatkach, zupach albo gotować jak szpinak. Można też – jak wiele podobnych roślin – zastosować ją jako składnik past do chleba albo „pesto” (po prostu zmiksować liście z orzeszkami pinii, słonecznikiem albo dynią, dodać skórkę z cytryny, parmezan i oliwę – to wszystko).

Żółtlica to również cenna roślina lecznicza. Dostępna w lipcu, sierpniu i we wrześniu. Ma niewielkie wymagania glebowe – znajdziesz ją nawet na nieurodzajnej glebie.



Żółtlica – autorka wpisu Gosia Miastożercy

przepis na ajiaco na blogu Kryzysowa Książka Kucharska

żółtlica – dla smaku
3 głosy, średnia: 5.00 (wynik: 99%)