skip to Main Content
Ocet Ziołowy

Ocet ziołowy.

Zbierasz zioła? zrób własny ocet ziołowy, to łatwe. Taki ocet stosować można do doprawiania potraw, jak kosmetyk. Ma również walory lecznicze. więcej o octach ziołowych na blogu Herbiness.  zaprasza Inez Herbiness

Cały artykuł

Róża pomarszczona – owoce.

Róża pomarszczona - owoce. To najwcześniej dojrzewające z różanych owoców, już teraz warto się za nimi rozglądać. Róża pomarszczona zarasta wybrzeże Bałtyku, jest tzw. gatunkiem inwazyjnym, choć do Polski została wprowadzona zaledwie w latach 60. ubiegłego stulecia. Poza tym jest…

Cały artykuł

Koniczyna biała.

Koniczyna biała, inaczej rozesłana (Trifolium repens) (informacje o koniczynie czerwonej znajdziecie pod nr 41) - jadalne są wszystkie części rośliny. Listki zawierają sporo białka, jak na roślinę zielną, po ugotowaniu są bardzo pożywne. Uwielbiane przez pszczoły kwiaty już przekwitają, wobec…

Cały artykuł

Jeżyna fałdowana.

Jeżyna fałdowana (Rubus plicatus) – zwana ostrężyną, ożyną lub czernicą. Jeżyny królują przez cały sierpień, ale owoce dojrzewają nawet od przymrozków. Czarne, lśniące wielopestkowce odpadają wraz z rozrośniętym dnem kwiatowym. Liście jeżyny są surowcem zielarskim o działaniu ściągającym i przeciwbiegunkowym.…

Cały artykuł
Sól Nasion Z Pokrzywy

Sól z nasion pokrzywy.

Koniec lata to czas zbioru nasion / dojrzałych owoców pokrzywy. Proponuję pyszną sól pokrzywową - przyprawa i bogactwo składników odżywczych w jednym. Składniki takiej soli to suszone nasiona pokrzywy i odrobina soli kamiennej. Mielimy w młynku do ziaren i gotowe…

Cały artykuł
Back To Top