">
Ciemne odmiany aksamitki rozpierzchłej, czyli wybarwione pomarańczowo i brązowo, to bogate źródło luteiny - znanej z reklam substancji dla zdrowia oczy.

Aksamitka rozpierzchła – źródło luteiny.

Aksamitka rozpierzchła (Tagetes patula) – dobrze znana z ogródka. Efektowna roślina ozdobna, o kontrowersyjnym zapachu – zwana niekiedy śmierdziuszkiem, nazwa zdecydowanie krzywdząca i zniechęcająca. Ciemne odmiany aksamitki rozpierzchłej, czyli wybarwione pomarańczowo i brązowo, to bogate źródło luteiny – znanej z reklam substancji dla zdrowia oczy. Zgodnie z badaniami laboratoryjnymi zawartość luteiny w płatkach kwiatowych sięga nawet 1200mg na 100gr płatków! Inne badania podają wartości na poziomie do 560mg na 100gr surowca, co i tak jest wartością imponującą – teoretycznie 100gr ciemnych płatków ma tyle luteiny, co całe pudełko reklamowanych tabletek (20mg na 1 tabletkę, op. 30 szt). Warto więc zbierać kwiatki, zamiast wyrzucać na kompost.

Zbieramy ciemne kwiatki, oddzielamy płatki od dna kwiatowego, suszymy, mielimy i dodajemy do tłustych potraw (luteina rozpuszcza się w tłuszczu i jest odporna na wysokie temperatury).

Płatki aksamitki to nie tylko luteina. To również beta-karoten, likopen, kwasy fenolowe i olejki eteryczne.

Więcej o zastosowaniu aksamitki, co to jest khmeli suneli – gruzińska przyprawa z płatkami aksamitki – na blogu herbiness. Jak oszczędzać pieniądze – aksamitka.

Aksamitka rozpierzchła – źródło luteiny.
5 głosów, średnia: 4.80 (wynik: 96%)