skip to Main Content
Fiołki Wonne – Jadalne Fiołki Przepisy Kulinarne

Fiołki wonne – Jadalne fiołki przepisy kulinarne

Fiołek wonny (Viola odorata) – najpiękniejszy plon wiosną. Fiołki wonne kwitną w kwietniu, najpierw wypuszczają kwiaty, potem liście.

Wszystkie gatunki fiołków są jadalne, tu cytuję „Pyszne chwasty„: „Ale te, które naprawdę warto jeść, to fiołki wonne, a ich nie wybiera się po wyglądzie. Jeżeli przechodząc w kwietniu obok fioletowej kępy, nagle poczujecie słodki zapach, który złapie za nos i obróci w miejscu upajając wszystkie zmysły (zupełnie tak, jak na kreskówkach), to wtedy można mieć pewność, że to właściwy gatunek fiołka.” I właśnie tak jest. Nawet kwiaty w obrębie gatunku fiołka wonnego różnią się między sobą siłą zapachu, więc do przetworów warto wybierać te najbardziej pachnące.

Kwiaty fiołków maja słodki lekko owocowy smak o aromacie poziomek, dominującą nutą smakową jest jednak kwiatowy – fiołkowy, charakterystyczny jak ten zapach.

Zawsze dbajmy, żeby nie zbierać kwiatów z jednego miejsca i nigdy wszystkie, żeby rośliny miały szansę na rozmnażanie. Jeżeli wytrzebimy wszystkie najlepsze egzemplarze, nie zostanie nam nic na przyszłe lata.

Przetwory z fiołków:

Konfitura z fiołków

Tarte płatki fiołków, przecier z fiołków

Syrop z fiołka wonnego

Miód fiołkowo-pierwiosnkowy

Kandyzowane i krystalizowane fiołki

Fiołki na słodko:

Fiołkowe lizaki

Sernik fiołkowy nowojorski

Sernik na zimno z fiołkami

Tort fiołkowy i tort z fiołkami

Tort z wietrzyka w księżycowym blasku

Mazurek czekoladowy z fiołkami

Wegańskie bezy bez jajek z fiołkami

Blok waniliowy z koziego mleka z kandyzowanymi fiołkami

Trufle w płatkach fiołka

Czekoladki lawendowo-fiołkowe „Luscinia”

Fiołki na wytrawnie:

Sałatka z kozim serem, awokado i fiołkami

Kanapki z fiołkami w TVN

Fiołkowe napoje:

Fiołkowa lemoniada i fiołkowy szampan kwiatowy

Fiołeniada

Fiołkowy poncz

Herbatka z kwiatów i listków fiołka

Nalewka fiołkowa a la Creme Yvette

Jeszcze więcej przepisów z fiołkami znajdziecie w książkach Małgorzaty Kalemby-Drożdż: „Pyszne Chwasty” i „Jadalne kwiaty„, a nawet „Słodki sposób na alergię”.

 

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top