">
viola odorata

Fiołki wonne – Jadalne fiołki przepisy kulinarne

Fiołek wonny (Viola odorata) – najpiękniejszy plon wiosną. Fiołki wonne kwitną w kwietniu, najpierw wypuszczają kwiaty, potem liście.

Wszystkie gatunki fiołków są jadalne, tu cytuję „Pyszne chwasty„: „Ale te, które naprawdę warto jeść, to fiołki wonne, a ich nie wybiera się po wyglądzie. Jeżeli przechodząc w kwietniu obok fioletowej kępy, nagle poczujecie słodki zapach, który złapie za nos i obróci w miejscu upajając wszystkie zmysły (zupełnie tak, jak na kreskówkach), to wtedy można mieć pewność, że to właściwy gatunek fiołka.” I właśnie tak jest. Nawet kwiaty w obrębie gatunku fiołka wonnego różnią się między sobą siłą zapachu, więc do przetworów warto wybierać te najbardziej pachnące.

Kwiaty fiołków maja słodki lekko owocowy smak o aromacie poziomek, dominującą nutą smakową jest jednak kwiatowy – fiołkowy, charakterystyczny jak ten zapach.

Zawsze dbajmy, żeby nie zbierać kwiatów z jednego miejsca i nigdy wszystkie, żeby rośliny miały szansę na rozmnażanie. Jeżeli wytrzebimy wszystkie najlepsze egzemplarze nie zostanie nam nic na przyszłe lata.

Przepisy z fiołkami:

Konfitura z fiołków

Tarte płatki fiołków, przecier z fiołków

Syrop z fiołka wonnego

Galaretka fiołkowa

Kandyzowane i krystalizowane fiołki

Sernik fiołkowy nowojorski

Sernik na zimno z fiołkami

Tort fiołkowy i tort z fiołkami

Sałatka z kozim serem, awokado i fiołkami

Pozdrawiam
Gosia

Fiołki wonne – Jadalne fiołki przepisy kulinarne
22 głosy, średnia: 5.00 (wynik: 99%)