
Fiołki wonne – Jadalne fiołki przepisy kulinarne
Fiołek wonny (Viola odorata) – najpiękniejszy plon wiosną. Fiołki wonne kwitną w kwietniu, najpierw wypuszczają kwiaty, potem liście.
Wszystkie gatunki fiołków są jadalne, tu cytuję „Pyszne chwasty„: „Ale te, które naprawdę warto jeść, to fiołki wonne, a ich nie wybiera się po wyglądzie. Jeżeli przechodząc w kwietniu obok fioletowej kępy, nagle poczujecie słodki zapach, który złapie za nos i obróci w miejscu upajając wszystkie zmysły (zupełnie tak, jak na kreskówkach), to wtedy można mieć pewność, że to właściwy gatunek fiołka.” I właśnie tak jest. Nawet kwiaty w obrębie gatunku fiołka wonnego różnią się między sobą siłą zapachu, więc do przetworów warto wybierać te najbardziej pachnące.
Kwiaty fiołków maja słodki lekko owocowy smak o aromacie poziomek, dominującą nutą smakową jest jednak kwiatowy – fiołkowy, charakterystyczny jak ten zapach.
Zawsze dbajmy, żeby nie zbierać kwiatów z jednego miejsca i nigdy wszystkie, żeby rośliny miały szansę na rozmnażanie. Jeżeli wytrzebimy wszystkie najlepsze egzemplarze, nie zostanie nam nic na przyszłe lata.
Przetwory z fiołków:
Tarte płatki fiołków, przecier z fiołków
Kandyzowane i krystalizowane fiołki
Fiołki na słodko:
Tort fiołkowy i tort z fiołkami
Tort z wietrzyka w księżycowym blasku
Mazurek czekoladowy z fiołkami
Wegańskie bezy bez jajek z fiołkami
Blok waniliowy z koziego mleka z kandyzowanymi fiołkami
Czekoladki lawendowo-fiołkowe „Luscinia”
Fiołki na wytrawnie:
Sałatka z kozim serem, awokado i fiołkami
Fiołkowe napoje:
Fiołkowa lemoniada i fiołkowy szampan kwiatowy
Herbatka z kwiatów i listków fiołka
Nalewka fiołkowa a la Creme Yvette
Jeszcze więcej przepisów z fiołkami znajdziecie w książkach Małgorzaty Kalemby-Drożdż: „Pyszne Chwasty” i „Jadalne kwiaty„, a nawet „Słodki sposób na alergię”.