
Rokitnik
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) występuje naturalnie na wybrzeżu, i w swoim dzikim stanowisku jest rośliną chronioną. Na szczęście bardzo dobrze radzi sobie w warunkach ogrodowych i miejskich, gdzie coraz częściej można go spotkać. Jeżeli myślicie o zakupie sadzonki pamiętajcie jednak, że jest on rośliną dwupienną, dlatego by cieszyć się owocami rokitnika, potrzebny jest krzaczek zarówno żeński, jak i męski.
Owoce dojrzewają od końca sierpnia, są dostępne do późnej jesieni, a nawet zimy.
Rokitnik zwany jest syberyjskim ananasem, a to dzięki swojemu iście tropikalnemu smakowi. Jest niezmiernie kwaśny – to przez ogromną zawartość witaminy C, owoce cytrusowe mogą się przed nim schować. Co więcej, witmina ta nie rozkłada się podczas obróbki termicznej, dzięki czemu nasze dżemy nie tracą na wartości zdrowotnej.
Z rokitnika, oprócz dżemów, przygotujemy soki, nalewki, a nawet wino i ocet. Owoce i liście można suszyć i dodawać do herbatek na przeziębienie. Zarówno świeże, jak i mrożone owoce można dodawać do ciast i deserów. Rokitnik bardzo lubi się z marchewką i jabłkiem, proponuję eksperymentować ze smakami.