
Storczyk jadalny – Dendrobium phalaenopsis
Dendrobium – roślina z rodziny storczykowatych (Orchidaceae). Najpopularniejsza odmiana tego storczyka w naszym kraju to Dendrobium phalaenopsis. Jadalne storczyki pochodzą z Azji, rejonu Pacyfiku i Australii. Jak większość storczyków jest epifitem, porasta gałęzie drzew lub szczeliny skalne, uprawia się je w przewiewnym podłożu np. pokruszonej korze. Dendrobium lubi jasne i ciepłe miejsca, w warunkach domowych najczęściej kwitnie jesienią. Więcej o uprawie Dendrobium przeczytacie tutaj.
Dendrobuim phalaenopsis nie należy mylić z rodzajem Phalaenopsis, czyli ćmówką, one są uznawane za niejadalne i nie powinno się ich kłaść na talerze. Dendrobium charakteryzują podłużne, szpiczaste płatki kwiatów i lancetowate, grube liście (ćmówki mają płatki i liście zaokrąglone). Kwiaty są zazwyczaj intensywnie różowe, różowo-białe lub całkowicie białe.
Jadalne są płatki tego storczyka lub całe kwiaty. Płatki storczyków są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej, wkradły się również do nowoczesnej kuchni europejskiej. Jadalne storczyki wykorzystuje się do dekoracji dań, szczególnie pięknie prezentują się na tortach i deserach, a także jako element sałatek.
Dendrobium ślicznie wyglądają, ale nie mają wcale oszałamiającego smaku. W zasadzie storczyki smakują jak sałata, o pszenicznym aromacie, dno kwiatowe bywa gorzkie.
Sałatka owocowa ze storczykiem Dendrobium
Babeczki z kremem lawendowym i orchideami
Pozdrawiam
Gosia z Trochę Innej Cukierni