skip to Main Content
Bez Czarny – Kwiat

Bez czarny – kwiat

Bez czarny, kwiat (Sambucus nigra Linne flos)

Kalina i wiciokrzew to jego kuzynki. Bez czarny i jego kwiat jest bogatym źródłem flawonoidów i składników o nazwach trudnych do wypowiedzenia. A co to znaczy?
To znaczy że: napary uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, rozszerzają naczynia wieńcowe, poprawiając krążenie krwi w obrębie serca. Ułatwiają odkrztuszanie, obniżają gorączkę, działają napotnie. Wzmagają wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii.
Zrób sobie „zioło mate„(zalej kwiatki wrzątkiem) gdy męczy cię:
kaszel, nieżyt oskrzeli, katar, przeziębienie, choroby zakaźne, gorączka, kruchość naczyń krwionośnych (pajączki na udach i policzkach), nie domagają drogi moczowe lub gdy chcesz spróbować coś wyjątkowego

Kiedy worki lub cienie pod oczami – kompres bzowy przywróci Ci urodę
Piasek w oczach, piecze i szczypie – kompres bzowy przywróci im zdrowie
Młoda matka cierpi przy karmieniu – kompres bzowy przyniesie jej ulgę
Nastolatka uziemiona przez trądzik – kompres bzowy uwolni ją z opresji
Niechciane przebarwienia na skórze – kompres bzowy poradzi sobie z nimi

Żal Ci, że tak krótko, tak mało i że w zimie nie kwitnie? Dr Różański ma na to sposób:

Syrop z kwiatów bzu czarnego

Zebrać 2 wiaderka 8 l kwiatów bzu, przemielić przez maszynkę do mięsa, zalać 10-12 l wody i zasypać 4-5 paczkami kwasku cytrynowego, zagotować i odstawić na noc. Następnie przecedzić. Podgrzać, dodać 5-6 kg cukru, wymieszać. Wlewać do butelek lub słoików umytych i wypłukanych w gorącej wodzie, zakręcać na gorąco pokrywkami z uszczelką. Odczekać aż pokrywki zaciągnie. przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Syropek doskonały do picia i jako dodatek do herbaty, rozcieńczania wodą zdrojową. Środek wzmacniający, bogaty we flawonoidy, witaminy, potas i fitosterole, znakomity na kaszel, osłabienie i jako środek regulujący przemianę materii.

I ja tak zrobiłam, całą zimę piłam i zdrowa tu przybyłam

A kiedy głód zajrzy Ci do oczu to kwiat bzu nakarmi Twoją rodzinę a przepis znajdziesz na moim blogu Aga Radzi

UWAGA! Choć piękny, pachnący i kuszący: nie zjadaj go nigdy na surowo !

bez czarny kwiat

żródło obrazka: Wikipedia

Back To Top