skip to Main Content
Mak Polny

Mak polny

Mak polny (Papaver rhoeas) – jadalne są niezmiernie delikatne czerwone płatki oderwane od dna kwiatowego. Podczas przetwarzania trzeba pamiętać, że sok z płatków maków silnie barwi na purpurowo, wiec warto pamiętać o rękawiczkach. W ziołolecznictwie płatki maku są stosowane łagodząco przy kaszlu oraz biegunkach. Napar może być też używany do higieny intymnej.
Płatki maku smakują dokładnie tak, jak pachną: odurzająco i lekko mdło. Płatki maku polnego nie zawierają opioidów.

Warto spróbować dżemu z płatków maków

 

Pozdrawiam
Gosia z Trochę Innej Cukierni

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top