
Marchewnik anyżowy
Marchewnik anyżowy, anyżowaty, wonny (Myrrhis odorata) – przedstawiciel rodziny baldaszkowatych, czyli selerowatych. W tej rodzinie łatwo o pomyłkę roślin jadalnych z trującymi, ale w przypadku marchewnika to niemożliwe. Bezbłędnie można go zidentyfikować po zapachu – anyżowym, słodkim, bardzo silnym.
Jako przyprawy można używać wszystkich części marchewnika: liści, korzeni, kwiatów i nasion. Nasiona są najsmaczniejsze, kiedy są jeszcze niedojrzałe i mięsiste. Liście mają silnie alkalizujące działanie, więc łagodzą kwaśny smak bez używania ogromnych ilości cukru. Tutaj znajdziecie przykładowy przepis z marchewnikiem KLIK.
W celach zdrowotnych marchewnik jest używany jako środek regulujący trawienie.
Pozdrawiam z Trochę Innej Cukierni
Gosia
Comments are closed.
Chętnie bym się z Tobą wybrała na tego marchewnika, bo samodzielnie nie udało mi się go spotkać. Brzmi cudnie, bo ja bardzo lubię anyż.