
Melisa
Melisa (Melissa)
Liście melisy zawierają olejek eteryczny – Oleum Melissae, wit.C – ok. 100 mg/100 g, garbniki , śluzy, gorycze, flawonoidy i sole mineralne.
Wszyscy znają uspokajające i nasenne działanie melisy ale to tylko początek historii jaka będzie opowiedziana o niezwykłych właściwościach melisy na 1000 roślin leczniczych.
Melisa choć ma listki bardzo podobne do pokrzywy to wyróżnia się przepięknym cytrynowym zapachem i nie sposób jej pomylić.
Melisa nie tylko ma cytrynowy zapach ale i smak, dlatego bardzo często znajduje zastosowanie kulinarne.
Znane i cenione są także nalewki z melisy i drinki.
Niektórzy pszczelarze nowe ule nacierają listkami melisy co ma zapewnić chętne zamieszkanie przez rój.
Melisa świetnie komponuje się z owocami oraz w sałatkach nadając im cytrynowy posmak.
Z powodzeniem zastępuje trawę cytrynową.
Zachęcam do dodawania listków melisy do koktajli owocowych.
Kilka pomysłów na melisę: http://agakrok.blogspot.com/…/melisa-lekarska-zioko-nie-tyl…