
Wiciokrzew jadalny – jagoda kamczacka
Wiciokrzew jadalny (jagoda kamczacka) – Lonicera edulis Turczaninow
Ten krzew dorasta do 2m, wytrzymuje mrozy do – 45 stopni Celsjusza, a kwiaty do –8 stopni. Dostarcza niezwykle cennych odżywczo owoców, które jako jedne z pierwszych dojrzewają w naturalnych warunkach. Jest to roślina długowieczna (żyje do 35 lat).
Owoce w smaku są kwaskowate z lekką goryczką. Jednak bardzo dojrzałe nabierają słodyczy. Braki smakowe rekompensuje skład: antocyjany, flawonoidy, witamina C, kwasy fenolowe, katechiny.
Wskazania do stosowania jagody kamczackiej (wiciokrzewu jadalnego): stany zapalne wątroby, trzustki i nerek; choroby degeneracyjne układu nerwowego; nieszczelność i stany zapalne jelit; choroby alergiczne; stany zapalne i degeneracja siatkówki i naczyniówki oka; uszkodzenie rogówki i nerwu wzrokowego; choroba wieńcowa, zawały – i ich profilaktyka; miażdżyca; cukrzyca, choroby nowotworowe, stany zapalne i zakrzepowe żył; zaburzenia krążenia ocznego, mózgowego, wieńcowego i w kończynach; choroby wirusowe wątroby.
Więcej informacji m.in. preparaty i dawkowanie na stroniehttp://rozanski.li/?p=2857.