
Miechunka peruwiańska
Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana), jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Ameryki Południowej, jest spokrewniona ze znaną u nas rośliną ozdobną miechunką rozdętą, oraz mniej znaną miechunką pomidorową (tomatillo), a nawet ze zwykłym pomidorem czy ziemniakiem. Jej inne nazwy to rodzynek brazylijski, jagoda inkaska, wiśnia peruwiańska, Incan goldenberry, Cape goosberry. W wersji suszonej i pod nazwą Inca berry zrobiła karierę jako superfood, gdyż zawiera duże ilości antyutleniaczy.
Surowe owoce miechunki są słodko-kwaśne, świetnie nadadzą się do ciast i deserów, można je dodać również do sałatki lub przetworów (chutney lub konfitury). Suszone owoce są orzeźwiająco kwaskowate, urozmaicą smak tradycyjnych bakalii.
W naszym klimacie miechunkę peruwiańską można uprawiać z rozsady (jak pomidory), lub w doniczkach na parapecie. Rośliny te potrzebują ciepła (kiełkują w temp. 16 -22 stopni C) oraz codziennego zraszania.
Przepis na nietypowe ciasto z użyciem miechunki znajdziesz na blogu Oli domowej.