
Dynia – nasiona
Nasiona dyni zwyczajnej (Semen Cucurbita pepo)
Nasiona dyni zawierają kukurbitacyny, fitosterole, glikozydy, związki białkowe, cukry, lecytyny i sole mineralne obfitujące w cynk, fosfor, mangan i niacynę.
Te niepozorne pestki mają wyjątkową kombinację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które zapobiegają miażdżycy. Wyciśnięty z nich olej należy do najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Pomaga w niedomaganiach wątroby i układu naczyniowo-sercowego.
Świeże nie przesuszone jeszcze nasiona dyni są od dawna znanym i stosowanym ludowym środkiem odrobaczającym. Kukurbitacyny łatwo przenikają do ciała pasożytów i porażają ich układ nerwowy. Dla ludzi nie są toksyczne. Działanie nasion jest odmienne wynikające z różnej zawartości kukurbitacyn w ogrodowych odmianach dyni, a także brak działania po wysuszeniu nasion.
Roztarte świeże nasiona dyni zwalczają m.in. tasiemca uzbrojonego (Taenia solium) i tasiemca nieuzbrojonego (Taenia saginata) u dzieci i dorosłych. Można je też stosować przeciw glistom ludzkim (Ascaris lum bricoides hominis) i owsikom (Enterobius vermicularis), a nawet przeciwko tęgoryjcowi dwunastnicy (Ancylostoma duodenale).
Przygotowanie preparatów przeciwtasiemcowych i dawkowanie znajdziesz na moim blogu Aga Radzi
Źródło: Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie A.Ożarowski W. Jaroniewski