
Rzeżucha włochata
Rzeżucha włochata (Cardamine hirsuta) z rodziny kapustowatych, to niepozorna roślinka o drobniutkich kwiatach, kwitnąca już wczesną wiosną. Dorasta do nie więcej niż 30 cm, często dużo mniej. Pędy kwiatowe wyrastają z rozet liściowych, a kształt liści zmienia się bardzo w czasie rozwoju rośliny. Na młodych liściach możemy zauważyć pokrywające je włoski. Charakterystyczne łuszczyny, w których znajdują się nasionka, często wyrastają ponad kwiaty, a po dojrzeniu pękają wraz z lekkim dotknięciem. Często mylona z rzeżuchą leśną, gorzką, czy łąkową. Rzeżucha ma pikantny smak, doskonale smakuje na surowo, jako posypka na kanapkę lub wraz z innymi roślinami utarta na pesto. Spróbuj dodać ją do placków ziemniaczanych lub dań typu stir-fry. Zapraszam po przepis na obiad z wczesnowiosennych roślinek, z użyciem naszej bohaterki.