
Pieprzyca siewna czyli rzeżucha ogrodowa
Pieprzyca siewna (Lepidium sativum), roslina z rodziny kapustowatych (krzyżowych) częściej znana jako rzeżucha ogrodowa, choć nazwa rzeżucha odnosi się do innego rodzaju roślin.
Pieprzyca zawiera w sporych ilościach witaminę C, K oraz karotenoidy (prowitamina A), niewielkie ilości witamin z grupy B oraz duże ilości potasu. Nasiona zawierają ponad 20% oleju. Pieprzyca jako roślina kapustowata zawiera znaczne ilości izotiocyjanianów, flawonoidów o silnym działaniu przeciwnowotworowym, najwięcej jest ich w kiełkujących roślinach.
Ponieważ zazwyczaj zjadamy młode siewki, rzadko kiedy oglądamy kwiaty pieprzycy. Są one malutkie, czteropłatkowe, białe lub bladoróżowe zebrane w formie grona. Też można je zjadać.
Pieprzycę tradycyjnie wysiewamy na Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie by robić to częściej, zwłaszcza w zimie. Można ją wykorzystać jako dodatek do sałatek, kanapek np.: takich ładnych albo do koktajlu.