">
mniszek1

Mniszek pospolity (Teraxacum officinale)

Mniszek pospolity (Teraxacum officinale)

Mniszek zwyczajowo nazywany „mleczem”, mniszkiem lekarskim, dmuchawcem.  Jest pospolitą rośliną występującą na różnych glebach zawierających azot.

Obficie kwietnie od kwietnia do czerwca oraz na jesieni.

Kwiaty otwierają się na słońcu i zamykają w ciemności oraz w razie niepogody.

Wydziela mleczny sok, łodyga jest dęta (pusta w środku), bez listków i z 1 dużym żółtym kwiatem. Po przekwitnięciu nasiona zgromadzone są w formie „dmuchawca” i rozsiewane przez wiatr.

Korzeń i ziele mniszka zawiera innulinę, śluz, kauczuk, garbniki, witaminy A, B, C, D działa żółciopędnie, pobudzająco, poprawia przemianę materii i przeciwcukrzycowo.

Palone korzenie mniszka mogą być substytutem kawy.

W Chinach prowadzono doświadczenia nad wykorzystaniem mniszka jako pokarm dla jedwabników.

Kwiaty mniszka w medycynie ludowej podawano przy upławach i problemach z zajściem w ciążę. Regulują też miesiączkowanie i zmniejszają napięcie przedmiesiączkowe.

Kwiat mniszka jest dobrym źródłem luteiny.

Liście przed kwitnieniem są doskonałym żródłem witamin i minerałów w wiosennych sałatkach na surowo.

Kwiaty takze można dodawać do potraw w stanie surowym.

Przepis na syrop z mniszka wg prof. Ożarowskiego znajdziesz tutaj a na sok z ziela mniszka tutaj.

Mniszek pospolity (Teraxacum officinale)
4 głosy, średnia: 4.75 (wynik: 95%)