
Pigwowiec – niezwykle aromatyczny owoc
Pigwowiec japoński jest krzewem ozdobnym, który przepięknie kwitnie na czerwono i wydaje żółte owoce kształtem przypominające jabłka. Miąższ jest twardy, nie nadaje się do spożywania na surowo, ale za to jest świetny do wszelkich pomysłów na przetwarzanie. Owoce pigwowca cechuje wysoka zawartość wit C, która jest trwała podczas przechowywania i przetwarzania. Aktywność wit C w pigwowcu jest duża ze względu na obecność bioflawonoidów. Pigwowce są też bogatym źródłem składników mineralnych: magnezu, miedzi, cynku, żelaza. Przed przerobem można je przetrzymać kilkanaście dni bez szkody dla ich jędrności. Ich cechą charakterystyczną jest też to, że po przekrojeniu miąższ nie zmienia barwy pod wpływem tlenu. Po więcej informacji nt leczniczych wartości i pomysłów na przetwarzanie tych niezwykle aromatycznych owoców zapraszam do artykułu.
Małgosia/Ziołowa Wyspa