
Aksamitka rozpierzchła – dla smaku
Aksamitka rozpierzchła (Tagetes patula) uroczo nazywana śmierdziuszkiem, to bardzo ciekawy smakowo kwiat. Płatki aksamitek mają intensywny cytrusowy aromat bardzo podobny do skórki grejpfruta. Jej płatkami można aromatyzować sałatki i desery. Dno kwiatowe jest bardzo gorzkie, więc niekoniecznie warto je zjadać.
Aksamitka pochodzi z Meksyku, gdzie przyrządza się z niej tradycyjne ciasteczka. Jadana również w Indiach. Ciekawostką jest, iż w Indiach aksamitki to kwiaty radości używane podczas wesel, natomiast w Meksyku to kwiaty żałobne na Święto Zmarłych.
Płatki aksamitki są bogate w luteinę, żółty barwnik o silnych właściwościach przeciwutleniających.
Przepis na ciasteczka z aksamitkami
Kwiaty aksamitki smażone w cieście
Pozdrawiam
Gosia Trochę Inna Cukiernia
Comments are closed.
Nigdy nie zrozumiem nazywania jej śmierdziuszkiem. Zapach może specyficzny, wyrazisty, oryginalny 🙂 Smak idealnie porównany z grejpfrutkiem.
Luteina w aksamitce to wielki skarb dla oczu. Jak kiedyś miałam TV, to często pojawiały się reklamy luteiny. To wiedzą chyba wszyscy, ile kosztuje i jak działa. A w aksamitce jest za darmo.