
Czas na wino z dzikiej róży
Czas na wino z dzikiej róży. Owoce dzikiej róży mają dużą zawartość witaminy C, którą łatwo można zamknąć w kropli jasnego wina. Owoce dzikiej róży stosuje się w chorobie przeziębieniowej, w okresach rekonwalescencji, ale też w nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach. Najprostszym sposobem jest ugotowanie herbatki z suszonych owoców dzikiej róży, które możemy kupić w ziołowym sklepie lub samemu ususzyć. Natomiast olejek różany z płatków róży jest stosowany w kosmetyce i w przemyśle perfumeryjnym.
Wino zrobiłam sama, przetestowałam, jest naprawdę pyszne. Ja w celu uchronienia przed zepsuciem dolewałam spirytusu 1 część na każde 100 ml – teraz wlałabym 50 ml na 100 ml wina, gdyż zrobiło się troszkę za mocne.
Małgosia/Ziołowa Wyspa