
Pierwiosnek bezłodygowy – pyszne jadalne kwiaty
Pierwiosnek bezłodygowy (Primula vulgaris) – a właściwie pierwiosnka bezłodygowa (bo pierwiosnek to nazwa ptaszka Phylloscopus collybita) to pospolita roślina rosnąca dziko w zachodniej i południowej Europie. W Polsce uprawiany jest w ogrodach i przejściowo dziczejący.
Cechą charakterystyczną jest brak łodygi, liście i kwiaty wyrastające bezpośrednio z pędu korzeniowego. Pierwiosnki preferują stanowiska półcieniste i próchniczą lekko wapienną glebę.
Kwiaty pierwiosnka są dość duże, pięciopłatkowe. Mogą być żółte, kremowe, białe lub różowe w zależności od podgatunku. Smakują lekko, słodko, owocowo, dominuje jakby aromat cukierka cytrynowego. Świetnie się komponują z sałatkami, jako dekoracja lekkich dań i deserów. Doskonale nadają się do kandyzowania.
Listki pierwiosnki można gotować lub dusić.
Pierwiosnki bezłodygowe kwitną w kwietniu w gruncie przez około 4 tygodnie, ale u mnie na balkonie nieraz intensywnie wydają kwiaty nawet do sierpnia. Gdy jest ciepła zima, zdarza się, że pierwiosnki zakwitają w grudniu.
Opowieść o pierwiosnkach na blogu Łukasza Łuczaja (klik)
W Polsce występuje w stanie dzikim pierwiosnek lekarski, również w całości jadalny.
Przykładowe przepisy z pierwiosnkami:
Płatki czekolady z pierwiosnkami
Sałatka z młodego szpinaku z pierwiosnkami
Risotto brokułowe z pierwiosnkami i ogórecznikiem
Pozdrawiam
Gosia z Trochę Innej Cukierni