
Szyszki olchowe
Olcha czarna (Alnus glutinosa) zwana inaczej olszą czarną, to drzewo typowe dla podmokłych terenów. Identyfikacja jest banalna, najłatwiej rozpoznać to drzewo po szyszkach: niewielkie, bardzo charakterystyczne. Tradycyjny termin zbioru to marzec, jednak jeśli potrzebujesz szyszek o innej porze roku – częstuj się bez wahania.
Szyszki to surowiec wybitnie ściągający, czyli przydatny przy biegunce, opuchniętych łydkach, powiększonych węzłach limfatycznych, zastoju limfy i nadwadze na tle retencji płynów. Jeśli męczy Cię katar, mokry kaszel i masz wrażenie, że topisz się w płynach ustrojowych – wypróbuj odwar z szyszek olchy.
Związki z szyszek olchowych mają działanie bakteriobójcze, hamują rozwój wirusów. Zastosowane na skórę pomagają w leczeniu trądziku i mieszków włosowych (przy wypadaniu włosów).
Szyszki poddawane są nieustannie badaniom naukowym i w 2012r. wyizolowano z szyszek nowy antyoksydant o nazwie glutinoina. Imponująca lista substancji aktywnych olchy wydłużyła się. Szyszki olchowe zastępują korę olchy w mieszankach ziołowych.
Żródło Fitoterapia H.Różański dawkowanie (pod linkiem dostępne dawki dla dzieci)
Napar: 3 łyżki pąków lub liści zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Napar korzystnie działa przy obrzękach, kamicy moczowej i żółciowej oraz przy skąpomoczu i stanach zapalnych układu moczowego.
Odwar: 3 łyżki kory lub gałązek zalać 2 szklanki wody; gotować 20 minut; dolewać wyparowaną ilość wody; odstawić na 10 minut; przecedzić. Pić jak napar lub stosować zewnętrznie. Należy dodać, że odwar ten hamuje krwiomocz.