
Gałka muszkatołowa – ogranicz apetyt na słodkie
W epoce Średniowiecza gałka muszkatołowa stanowiła remedium na zarazę i stosowano ją w formie kadzidła, lekarstw i kosmetyków. Dostawcami gałki byli arabscy kupcy – przez wieki skrywali tajemnicę pochodzenia surowca. Dopiero w epoce Wielkich Odkryć Geograficznych Portugalczycy odkryli porośnięte muszkatołowcem wyspy Banda (Moluki, Wysp Korzenne). Zaczęło się szaleństwo grabieży, mordów i oszustw – ciemna strona epoki kolonialnej.
Kiedy dzisiaj piję herbatkę z osnówki gałki muszkatołowej, wyobraźnia podpowiada mi sceny jak z filmów pirackich. Zadziwiające, jak wielką rolę w gospodarce odgrywały kiedyś przyprawy. Dziwi mnie jeszcze bardziej, jak szybko wiedza o leczniczym potencjale przypraw uległa zapomnieniu, przygnieciona stosami pigułek.
Zajrzyj też do akcji uwolnij goździki – przyłącz się i korzystaj.
Gałka muszkatołowa i osnówka gałki muszkatołowej (inaczej kwiat muszkatołowca) mogą być stosowane zamiennie. Substancją aktywną surowca jest olejek eteryczny. Gałka ma wyraźny wpływ na układ pokarmowy i układ nerwowy, a przedawkowana może mieć działanie halucynogenne.
Jak korzystać z gałki muszkatołowej?
- napar z osnówki gałki muszkatołowej: jedną osnówkę gałki muszkatołowej pokrusz i zalej gorącą wodą, zostaw pod przykryciem na kilka minut. Pij po kilka łyków. Działanie: początkowo uspokajające, rozgrzewające i nasenne – to dlatego napar z gałki jest często zalecany przy problemach z zasypianiem. Początkowo wzrasta wydzielanie soków trawiennych i apetyt. Jednak po pewnym czasie po spożyciu następuje wzmożone wydzielanie serotoniny, czyli ważnego neuroprzekaźnika. Niedobór serotoniny skutkuje m.in. niepohamowanym apetytem na słodkie i przewlekłym zmęczeniem. Po herbatce z gałki zmęczenie mija, węglowodany tracą urok, kawa okazuje się zbędna (do pewnego stopnia).
- niski poziom serotoniny może być przyczyną depresji, gałka to naturalny środek antydepresyjny (stosuj napary, doprawiaj potrawy i używaj olejku eterycznego gałki muszkatołowej)
- napar z gałki lub osnówki gałki pij po obfitym posiłku, jeśli czujesz ucisk w żołądku – gałka dział rozkurczowo na układ trawienny, znosi kolkę żołądkową, poprawia perystaltykę jelit,
- sproszkowaną gałkę muszkatołową 1-2 g na łyżeczce miodu zażywaj przy biegunce – gałka to tradycyjny środek przeciwbiegunkowy w Ayurvedzie, działanie potwierdzone badaniami
- sproszkowaną gałkę lub pokruszoną osnówkę gałki dodawaj do dań na gorąco, to poprawi trawienie tłuszczów (również mleka),
- osnówka gałki nadaje potrawom zapach znany z… parówek (ponieważ producenci parówek stosują ten surowiec jako aromat spożywczy)
Gałka muszkatołowa – jeszcze więcej właściwości leczniczych
Napar z osnówki gałki muszkatołowej ma działanie wiatropędnie.
W medycynie ludowej to środek przeciwbólowy, przeciwwymiotny i znoszący gorączkę.
Paracelsus zalecał olej z gałki muszkatołowej przy problemach z układem moczowym, zaburzeniach miesiączkowania, przeciw wymiotom i na kamicę nerkową. Lonicerus i Matthiolus stosowali gałkę muszkatołową jako środek ściągający, żołądkowy, moczopędny, poprawiający trawienie. Madaus zaleca gałkę przy problemach na granicy układu nerwowego i pokarmowego (niechęć do jedzenia na tle lęków, histerii, słaby apetyt).
Gałka muszkatołowa może być również wykorzystywana przy impotencji, astmie, problemach z układem moczowym (parcie na mocz), ma działanie rozgrzewające i moczopędne.
Zewnętrznie stosuje się maść z gałki ze spirytusem przy bólach, reumatyzmie. Sprawdź też przeciwzapalne działanie ylang-ylang oraz Copaiba – więcej o właściwościach olejku Copaiba w monografii.
Olejek eteryczny z gałki muszkatołowej i osnówki mają silne działanie rozkurczowe, dlatego wcierane w podbrzusze skutecznie pomagają przy bolesnych miesiączkach. Uwaga – olejek należy najpierw rozcieńczyć w oleju bazowym!
Potrzebujesz więcej informacji? Zajrzyj do monografii osnówki gałki muszkatołowej na blogu Herbiness.
Odchudzanie po persku – kminek przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej u osób aktywnych fizycznie. Zobacz monografię olejku kminkowego.
Gałka muszkatołowa, osnówka gałki muszkatołowej – czym to się różni?
Gałka muszkatołowa to nasiono drzewa Myristica fragrans czyli muszkatołowca korzennego. Drzewo to lubi ciepły klimat, osiąga wzrost 20-25m, plony pozyskiwać można 3 razy w roku. Jeśli chcesz pozyskać gałkę muszkatołową, zrób tak
1.zbierz owoce muszkatołowca – mają kształt małych gruszek i po dojrzeniu otwierają się na pół, odsłaniając orzech, owinięty czerwonym, błyszczącym elementem. Następnie wyjmij orzech, a z owoców wytłocz sok lub zrób dżem.
2. orzech owinięty jest czerwoną osnówką, zwaną mace lub kwiatem muszkatołowca – włóż orzechy do pojemnika z wodą na pół godziny, wtedy łatwo zdejmiesz osnówkę. Osnówkę ususz starannie. Zawiera do 15% olejku eterycznego, w czasie suszenie zmieni kolor na karmelowy.
3. następnie wysusz orzechy, rozbij skorupki i wyjmij nasiono – to gałka muszkatołowa. W przekroju marmurkowa, ciemne miejsca to przewody olejowe – z tych nasion można tłoczyć olej (dokładniej masło). Zawartość oleju tłustego w nasionach gałki to 30-40%, plus olejek eteryczny do 10%.
O tym, że Nowy Jork kupuje się za gałkę muszkatołową
W 1664 roku Holendrzy wymienili się z Anglikami na wyspy – w zamian za porośniętą muszkatołowcem wyspę Run, oddali Nowy Amsterdam, wyspę, na której zbudowano Nowy York.
1 gałka waży około 4 gr, zalecana dawka dla osoby dorosłej to 1-2 g dziennie, a najlepiej dostosować dawkę do swoich potrzeb. Nadmiar spowoduje m.in.nerwowość, odwodnienie. Gałka stosowana była jako środek poronny, to nie jest przyprawa dla kobiet w ciąży, karmiących mam i dzieci.
Myristica fragrans Houtt (Myristicaceae) – muszkatołowiec wonny w fitoterapii dr. Henryk Różański