skip to Main Content
Orzech Włoski – Drzewo Uzdrawiające Trzewia

Orzech włoski – drzewo uzdrawiające trzewia

Surowcem zielarskim jest liść orzecha oraz zielona naowocnia, a Dr. Różański wymienia nawet gałązki, pączki, kwiaty męskie i żeńskie oraz korę.  Oczywiście same dojrzałe orzechy są bardzo zdrowe i odżywcze, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko , witaminy (A,E, B1, B2, B6, PP, C) oraz związki mineralne (sód, potas wapń, fosfor magnez żelazo, jod, fluor mangan, miedź cynk).

Orzech to roślina mająca leczniczy wpływ głównie na układ pokarmowy. Zawarte w nim garbniki elagowe tamują krwawienia w naczyniach krwionośnych żołądka i jelit, ściągają błony śluzowe co powoduje, że wszelkie drobnoustroje, które na nich bytowały zostają unieczynnione. To działanie wykorzystuje się także przy wrzodach oraz nieżycie żołądka i jelit. Wyciągi z Orzecha wpływają także przeciwzapalnie, przeciwrobaczo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie dzięki zawartości juglonu w zielonej naowocni.  Ten sam związek hamuje wzrost siewek wielu roślin ale innym pomaga wręcz się rozwijać. Zjawisko to nazywa się działaniem alleopatycznym Orzecha.

Co ciekawe Orzech potrafi także wspomagać trawienie. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, a więc zwiększa apetyt, hamuje nadmierną fermentację i wzdecia. Dodatkowo ma zdolność do wiązania i usuwania z organizmu toksycznych produktów przemiany materii czyszcząc krew, co między innymi zawdzięczamy obecności flawonoidów. Robi więc dużo dobrego da naszego organizmu.

Odwary z liści lub naowocni można stosować także zewnętrznie np. kiedy mamy problem  z nadmiernym poceniem się stóp i dłoni. Warto wtedy robić sobie częściowe kąpiele z jego dodatkiem. Stany zapalne skóry, odleżyny i wszelkie problemy z ropieniem ranek, wyprysków można potraktować orzechowym odwarem lub nalewką.

Działają przede wszystkim antyseptycznie i przeciwkrwotocznie choć to drugie działanie jest znacznie silniejsze jeśli stosujemy go wewnętrznie ponieważ jego składniki mają podobną budowę do witaminy K. Zmniejsza także obrzęki błon śluzowych więc jeśli masz spuchnięte gardło zrób sobie płukankę
z rozcieńczonej nalewki orzechowej z wodą.

Nalewka z zielonych Orzechów włoskich:

Zalej pokrojone, zielone (niedojrzałe) owoce Orzecha Włoskiego alkoholem 40% w proporcji 1 część orzechów na 5 części alkoholu. Zaraz po przekrojeniu owoców poczujesz specyficzny, apteczny zapach. Po 2 tygodniach zlej. Nalewka zrobi się całkowicie czarna i będzie mieć piękny aromat. Jeśli lubisz dodaj nieco cukru.

Pozdrawiam 🙂 Sara – www.dobreziele.com

Sara Dobre Ziele

Sara – jestem miejską zielarka, szukam cennych chwastów na osiedlu, w centrum miasta, a czasem zapuszczam się dzicz. Szabruję opuszczone sady i podmiejskie ogrody. Lubię grzebać w ziemi, szamotać się między pokrzywami, wspinać na drzewa i szukać wiatru w polu. Kocham pyłek kwiatowy na twarzy, zapach bagna i rechot żab. Zapraszam na mojego bloga – www.dobreziele.com

Back To Top