
Rokitnik – krople dla serca, miodek, herbata
Rokitnik podnosi odporność, pomaga pokonać infekcje wirusowe, bakteryjne, głównie dzięki obecności witaminy C, której nie jest tak dużo, jak w np owocach dzikiej róży, ale nie ulega ona rozkładowi, o czym mogą świadczyć chociażby ciągle jasnożółte musy rokitnikowe, podczas gdy musy z innych owoców ciemnieją. Aby jeszcze bardziej spowolnić rozkład tej witaminy, trzymajmy nasze przetwory rokitnikowe w niskich temperaturach – w piwnicy lub w lodówce. W przypadku przeziębienia nie traktuj rokitnika jako panaceum, dorzuć inne zioła o działanie przeciwzapalnym (topola, wiązówka) i wirusobójczym (imbir, owoce czarnego bzu, babka lancetowata).
O innych właściwościach rokitnika – oleju i owoców przeczytaj tutaj
Przygotowałam kilka przepisów produktów – na nalewkę – jest przepyszna, „miodek” i herbatkę z liści, która nawet po wysuszeniu nadal pachnie rokitnikiem. Przepisy tutaj.
Małgosia
Ziołowa wyspa